NetBeans: JDK frissítés

A Netbeans a Java fejlesztők ideális, ingyenes eszköze. Működéséhez nemcsak a Java futtató környezet, a JRE szükséges, hanem a Java fejlesztő készlet, a JDK is. Ahogy a Netbeans időről időre verziót vált és frissül, ugyanúgy változik és frissül a JRE és a JDK is. Változásaik azonban nincsenek szinkronban egymással, így ha mindig optimális környezetben szeretnénk fejleszteni, időről időre magunknak kell arról gondoskodnunk, hogy minden a legfrissebb legyen.

Szerencsére a JRE esetében egyszerű a dolgunk, letöltjük az aktuális verziót, majd elindítjuk a telepítőt. A JRE mindig ugyanabba a könyvtárba települ, tehát a friss verzió is ugyanott lesz, mint az előző, így a Netbeans oldaláról semmilyen beavatkozásra nincs szükség, a JRE frissítés után nyugodtan elindíthatjuk a Netbeans-t.

A JDK azért más, mert minden verzió a saját könyvtárába települ, mint azt a következő képen láthatjuk (emellett a régi verzió is a gépen marad, ennek eltávolításáról is nekünk kell gondoskodnunk).

jdk verziók

A Netbeans telepítésekor egyébként megadhatjuk a JDK helyét, így ilyenkor semmi további teendőnk nincsen:

NetBeans JDK

A JDK frissítés telepítése után, hogy ne foglalja a helyet feleslegesen, távolítsuk el a régi verziót, ebben az esetben az „Update 17”-et:

JDK eltávolítás

Ha nem frissen telepítettük a NetBeans-t, akkor ha ezután megpróbáljuk elindítani, akkor a következő hibaüzenetet kapjuk:

Nincs JDK

De bármit is válaszoljuk a kérdésre, a Netbeans ezekután már nem fog megfelelően futni. Meg kell keresnünk azt az állományt, ahová az első telepítéskor a Netbeans bejegyezte a JDK fellelhetőségét, és ezt az információt korrigálnunk kell. Rövid keresgélés után ráakadunk a Netbeans telepítési könyvtárában, az etc alkönyvtárban a netbeans.conf állományra:

netbeans.conf

Javítsuk ki a netbeans_jdkhome paramétert annak megfelelően, hogy hol található az aktuális JDK:

# Default location of JDK, can be overridden by using --jdkhome <dir>:	
netbeans_jdkhome="C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_18"

Ezután természetesen a Netbeans már hiba nélkül elindítható.

De hogy ne végezzünk félmunkát, állítsuk be a JDK javadoc elérési útját is, azért, hogy a Netbeans futása közben a „Help” menüvel bármikor előhívhassuk a Java dokumentációt.

Ehhez előbb le kell töltenünk a Javadoc állományt, ez jelenleg a https://www.oracle.com/java/technologies/javase-jdk8-doc-downloads.html linken keresztül érhető el.

Csomagoljuk ki a zip fájlt egy erre alkalmas könyvtárba (pl. a Help\jdk6 könyvtárba).

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a Netbeans „Tools” menüjének „Java Platforms” menüpontján klikkelve, a megjelenő dialógusban megadjuk a Javadoc állományok helyét:

Megjegyzés: ez a cikk több, mint 10 éve íródott, hol van már a Sun, a NetBeans eredeti fejlesztője, és hol van már a JDK 8? Mégis meghagytam ezt az írást, mert a NetBeans 8.2 számomra az eddig legjobban bevált verzió, és a JDK 8 is tökéletesen használható mind a mai napig. Nagyon sok mindenben számomra szimpatikusabb, mint a későbbi Java változatok, a modulokkal mind a mai napig nem tudtam megbarátkozni. Nagyon sok fejlesztéshez tökéletesen elég ez a több, mint 10 éves összeállítás, érdemes továbbra is – akár párhuzamosan más JDK és NetBeans verziókkal – használni, ehhez pedig jó, ha tudjuk, hogy mit kell tennünk egy JDK frissítés után.

2010. február 28.

Írj véleményt