Magamról…

Találd meg az utad,
Majd válassz egy másikat,
Mert az is a tiéd…

Nyíregyházán születtem, és néhány megszakítás (hadsereg, egyetem) kivételével itt is élek. Fizikusként végeztem, elsősorban azért, mert azt reméltem, megértem hogyan működik a világ, és mert csak fizikusként tudtam magam elképzelni. Aztán megkaptam a diplomát, és ráébredtem, hogy sokkal több kérdésem van, mint amennyi az egyetem előtt volt. Az világos volt, hogy fizikusként itthon nem fogok tudni dolgozni, egyrészt azért, mert ami engem érdekelt, azzal itthon nem foglalkoztak, másrészt azért, mert már akkor is az elfogadottól igen eltérő véleményem volt bizonyos fizikai jelenségekről, mondhatni már akkor is kilógtam a sorból, és harmadrészt, ezt sem akarom letagadni, az egyetem alatt rájöttem, hogy a matematika nem az erősségem. Matematika nélkül fizikát művelni vagy filozófia, vagy kísérleti fizika.

Nagyon nagy szerencsémre, éppen a diplomamunkám elkészítése idején, megismerkedtem a mikroszámítógépek világával, és ez azonnal elbűvölt. Egy IM6100-as processzorra épülő, 12 bites, 2 KByte memóriával ellátott, fólia billentyűzetes mikroszámítógép volt a diplomamunkám témája, a programozása, és hogy mire lehetne felhasználni egy neutrongenerátor megépítésekor. Egy nyomtatott áramköri lap volt az egész gép, még doboza sem volt, de már rendelkezett aljzatokba illeszthető kiegészítőkkel, amivel többek között teletype-ot lehett hozzá illeszteni.

A programozásban az bűvölt el igazán, hogy azonnali sikerélményt adott – már ha működött a program -, megírtam a kódot egy papírlapon, a mnemonikok mellé írtam az oktális gépi kódot, bevittem a számokat a fólia billentyűzettel, futtattam, és általában működött.

Tudtam, hogy a számítástechnika az, amivel hivatásszerűen foglalkozni szeretnék, és újabb szerencse, Nyíregyházán sikerült egy TPA-1148-as számítógép mellé rendszerprogramozóként odakerülnöm. Ez már tényleg igazi számítógép volt, terminállal, billentyűzettel, nyomtatóval, egyszerre több felhasználóval. Ezen a gépen tanultam meg az első magas szintű programnyelvet, a Pascal-t, ami Object Pascal-ként, ma is a kedvenc programnyelvem.

Aztán jött egy MicroVax, ami akkoriban tényleg csodaszámba ment, de az igazi csoda a személyi számítógépek megjelenése volt. Amikor először volt lehetőségem arra, hogy itthon is legyen számítógépem, nagyon igyekeztem, hogy minél hamarabb birtokoljak egyet.

Azóta is programozok, ez a munkám, és az egyik hobby-m is, nagyon sok időt töltök ezzel, de nagyon sok sikerélményem köthető még ma is a számítástechnikához, mondhatni függő lettem.

Aztán ott van a zene, 13 éves korom óta hallgatok rendszeresen zenét, egy MK-23 magnóval kezdtem, ma már kb. 1700 albumom van CD-n vagy számítógépes formátumban. A gimnázium az útkeresés ideje volt, elsősorban Led Zeppelin, Deep Purple, Mike Oldfield, Genesis, Yes, már látszott, hogy a hard rock és a progresszív zene az én világom. Aztán egy barátomnál meghallgathattam a Tangerine Dream „Encore” című koncertlemezét. Akkor megvilágosodás-szerű élményem volt, rájöttem, hogy az igazi világom az elektronikus zene.

Aztán a zenehallgatással párhuzamosan elkezdtem gitározni, és billentyűs hangszeren játszani, de az idők során kiderült, hogy egyikhez sincs tehetségem. Improvizálni még ma is szeretek, de ennyi, zenész soha nem lesz már belőlem.

Aztán valahogy az elektronikus zenével, és Ray Bradbury olvasásával egyidőben kinyílt bennem egy másik világ, akkor kezdtem, olyan 17 éves korom körül fantasztikus novellákat írni. Rengeteget házaltam velük, akkor még a Galaktika volt Magyarországon az egyetlen fantasztikus folyóirat, és bár a főszerkesztővel személyesen is találkoztam, soha nem sikerült egyetlen írásomat sem megjelentetni. A rendszerváltás után is próbálkoztam az egyre nagyobb számban megjelenő kiadóknál, sikertelenül. Ettől függetlenül folyamatosan írtam az újabb és újabb novellákat, mert írnom kellett, és mert úgy éreztem ez összekapcsol egy transzcendens világgal.

És ez a világ más módon is megérintett. Volt néhány nagy szerelem az életemben, és ezek mindegyike előhozott belőlem néhány verset. És ezek a versek is valahogy máshonnan jöttek, belőlem persze, de éreztem bennük egy felső világ jelenlétét is.

Jelenleg egy fantasztikus novelláskötetem kapható ekönyv és Print-On-Demand kiadásban, sajnos teljesen észrevétlen maradt egyelőre.

A versekkel most egészen más a helyzet. Tavaly novemberben újra elkezdtem a rendszeres meditációt, és ennek az lett a következménye, hogy megírtam 366 verset, szinte egy hónap alatt. Szerettem volna ezt is kiadni, de hamar rájöttem, Magyarországon elsőkönyves írónak, költőnek lenni nagyon nehéz. Csak egyetlen lehetőség van, ha az ember egy csomó pénzt rákölt a könyvére, és utána reménykedik, hogy vesznek is belőle. A pénz persze soha nem fog megtérülni, mert reklám nélkül senki sem fog tudni a könyv létezéséről. Különösen olyan könyvek esetében, amik értékesek, igényesek, és csak egy szűk réteget érdekelhetnek, nagyon nagy ráfordítást igényelne a reklám, és igen kicsi lenne a várható bevétel.

És akkor újra rámmosolygott a szerencse, a Google Play-en találtam egy ingyenes könyvet, az elektronikus-, és papír alapú könyvek kiadásáról. Elolvastam, és megint csak megvilágosodtam. Ha sok pénzbe kerül a könyvkiadás, és kicsi a várható bevétel, akkor ennél sokkal, de sokkal jobban „megéri” az ingyenes e-könyv kiadás. Nem lesz bevételem, de legalább nincs veszteségem sem. Felmérhetem a várható olvasóközönséget, megismerhetnek azok is, akik nem költenének a könyvemre, és még visszajelzéseket is kaphatok.

Így töltöttem fel a Google Play-re 103 meditációs verset. És elindultak a letöltések…

És itt van ez az oldal, a szucsjanos.hu, ide szeretnék mindent feltölteni, amit arra érdemesnek találok, novellák, versek, filozófia, tudomány, vallás, és írni mindenről ami foglalkoztat, talán még zene is lesz később. Jó lenne, ha érkeznének hozzászólások, vélemények, de úgy látom egyelőre csak olvassák néhányan az oldalt, különösebb visszhang nélkül. Nem baj…

Fogadj el mindent úgy, ahogy van,
A változás úgyis jönni fog.

Email cím: szucsjan@gmail.com

LinkedIn URL: http://www.linkedin.com/in/szj34870b199