25 éves a Delphi

Vele voltam a kezdetektől fogva. Amióta a Borland Pascal 7.0 után megjelent, mint Delphi 1.0, azóta dolgozok vele. A legkiemelkedőbb pillanataink: Delphi 1.0, Delphi 5.0, 6.0, 7.0, Delphi 2007, Delphi XE4, XE7, Delphi 10.1 Tokyo, 10.2 Rio. A számozási séma többször is változott, ahogy a tulajdonos is, először Borland Delphi, aztán Codegear Delphi, és most Embarcadero. De a legfontosabb jellemzők megmaradtak: a leggyorsabb fordító, könnyen tanulható nyelv, ami folyamatosan fejlődik, új nyelvi elemekkel bővül, és egy nagyszerű, intelligens, könnyen használható IDE. Egy kiváló kódszerkesztő, egy képernyő tervezővel. A tervező és a VCL nagyon fontos előrelépés volt a Borland Pascal Object Windows Library-ja után.

A Pascal volt az első komoly programozási nyelv, amit megtanultam, és a kedvenc programozási nyelvem maradt mind a mai napig. Natív string típus, ami könnyűvé teszi a szöveg kezelést, a túlcsordulás ellenőrzések megvédenek azoktól a biztonsági kockázatoktól, amikkel oly sok C-C++ program küzd mind a mai napig, rengeteg hibalehetőség, ami sok fejfájást okoz a felhasználóknak. A Delphi gazdag típus és komponens készlete mindenféle fejlesztésre alkalmassá teszi. A „class” típus megkönnyíti az objektumorientált programozást, ami így sokkal kényelmesebb és gyorsabb, mint a régi „object” típussal. A VCL komponensek könnyen használhatóak, logikus mező és metódus készleteik, a mezők és metódus elnevezések mind a minél egyszerűbb programozást segítik. Aktív felhasználói közösség járul hozzá a komponens készlet bővítéséhez, nem egyszer ingyenes és nyílt forrású megoldásokkal.

Számomra a Delphi 2007 volt a legjobb kiadás, szeretem, és mind a mai napig fejlesztek vele. A Delphi 6 szintén egy nagyon sikeres verzió volt, majdnem egy évtizedig dolgoztam vele a munkahelyemen. Azonban úgy gondolom, nagyon sok olyan szervezet van, az is, ahol én dolgoztam, akik beleragadtak a Delphi 6 fejlesztésbe, nem léptek tovább időben modernebb verziókra, és most már lehetetlen számukra a váltás. Valahogy olyan ez, mint a COBOL esetében, hatalmas mennyiségű COBOL kód van még a világon, egyszerűen amiatt, mert nem tudják a kódbázist átírni.

Codegear Delphi 2007

Az XE sorozatból az XE7-et szerettem a legjobban. Nagyon jó lépés volt a Starter Edition megjelenése, majd ingyenessé tétele is, amivel a tanulók, a programozással ismerkedők, és a kisvállalkozások kaptak kiváló fejlesztő eszközt. Van egy 10.1 Starter Edition a birtokomban, azzal a jó tulajdonsággal bír, hogy ingyenes marad, és nem jár le a használati engedély, mint a Starter helyébe lépő Community Edition esetében. Ez a kiadás szintén egy jó eszköz a kicsik számára, de az idő korlát bevezetése visszalépés a Starter Edition-höz képest.

És most a negatívumokról. Minden egyes verzió hozott újdonságokat, de hibákat is, az egyetlen verzió, amivel tökéletesen elégedett voltam, az a Codegear Delphi 2007, mindeddig nem találkoztam hibával ebben a verzióban. Jelenleg például, a függvény blokkokban történő közvetlen változó deklarálás hibajelzést generál az IDE felületen, ugyanakkor a kódot hibátlanul le lehet fordítani. És ez a hiba immár két egymás utáni verzióban is előfordul! Egyáltalán nem tesztelte senki ezt a funkciót és a hiba túlélt két kiadást is? A korábbi változatokban is elő-előfordult, hogy az IDE fordítója és a compiler nem működött szinkronban, és nem ugyanazokat a hibákat jelezték, ami persze eléggé bosszantó. És amit nagyon hiányolok, az a verem napló megjelenítése, és a Borland idők gyors súgója (jelenleg még a Delphi súgó is tele van C++ anyagokkal, ami senkit sem érdekel, hiszen Delphi-ben dolgozom!), a súgó hihetetlenül lassú a korábbi chm változathoz képest, csak nyomtam egy F1-et, és láss csodát, a súgó szöveg azonnal megjelent, tömérdek példával együtt! És a legnagyobb probléma, az a hatékony automatikus memória kezelés hiánya, jelenleg a fejlesztő szüntelen, és kilátástalan harcot folytat a memória szivárgással és a védelmi hibák felgöngyölítésével. Mind a mai napig ez a Delphi leggyengébb oldala. Alapvető hiányossága a Delphi-nek egy JavaDoc-hoz hasonló forrás dokumentáló eszköz, amivel html és chm súgókat lehetne előállítani a forráskódban lévő megjegyzésekből, oly módon, hogy ezeket a súgókat az IDE is használni tudja. Azaz, a saját kódjainkról ugyanolyan módon kaphassunk gyors információt programírás közben, mint a Delphi unit-ok tartalmáról.

De bárhogyan is, számomra ez a legjobb programozási nyelv és fejlesztő eszköz, amit ismerek, és persze nagyon várom a következő, 10.4-es kiadást, ami talán éppen a memória kezelés terén fog újdonságokat hozni. És természetesen kívánok a Delphi-nek hasonlóan sikeres következő 25 évet! Együtt, tovább!

Nyíregyháza, 2020. február 15. – 2020. március 22.


Discover more from szucsjanos.hu

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Egy gondolat erről: „25 éves a Delphi

  1. Sajnos az újabb kiadások, a 11.3 sem hozott olyan újdonságokat, amiket már régóta hiányolok. Sem jó súgó, sem dokumentáció generátor, sem automatikus memória kezelés, nincs még csak várható közelségben sem.

Írj véleményt